HTML

Hogyan írjunk

2007.01.31. 17:37 idp


Hogyan írjunk, Röviden

Azt hiszem sokkal fontosabb jól írni mint azt sokan gondolják. A folyamat nemcsak közvetíti, hanem termeli is a gondolatokat. Ha nem szeretsz írni elveszítheted a legjobb ötleteidet.

Hogy hogyan kell írni? A tömör változat: Írj egy kezdeti változatot amilyen gyorsan csak tudsz; ezt írd át újra és újra; szedj ki mindent ami lényegtelen; képzeld az egészet egy beszélgetésnek; fejleszd a rossz kifejezésekre való érzékenységed; csak hogy a sajátodban észrevedd és javíthasd azokat; imitáld a kedvenc íróidat; beszélj egy barátoddal a témáról; úgy könnyebb a kezdés; a gondolatok 80% a csak írás közben jön; az induló fele pedig a legtöbbször használhatatlan; merjél törölni; szerezz értelmes barátokat; kérd ki a kritikájukat; ne csinálj (mindig) pontos vázlatot; pár napig csak halmozd az ötleteket; erre mindig legyen nálad fecni vagy füzet; ha a gyűjtést valami nem engedi csak kezd a legfontosabbal; arról írj amit szeretsz; ne próbálj fennkölt lenni; ne próbálj "impresszív" lenni; a sűrűjében se félj az egészen változtatni; ami elkalandozik azt lábjegyzetbe; az ismétlések segítik a kohéziót; olvasd fel hangosan a műved; így lehet kiszúrni (a)hol gabalyodik a fogalmazás (b)mely részek unalmasak(mindkét esetben lehalkulsz); próbálj a közönségnek ujjat és hasznosat mondani; adj több időt a munkának; újraírás előtt olvasd át még egyszer; a végére mindig hagyj valami könnyűt; egy tartalék témát amit csak ott fejtesz ki; ne akard az összes ötleted leírni; képzeld figyelmetlennek az olvasót; ahogy kb a pop számok is érthetőek vezetés közben; ha valamit rossznak gondolsz javítsd azonnal; a barátaid szerint melyik a legrosszabb mondat?; finomíts az "odamondásokon"; tedd ki a netre; közönséggel többet írsz és ez több gondolatot teremt; a képernyő helyett nyomtass is; használj egyszerű szavakat; az eredetiség különbözik a ballaszttól; tanuld meg mikor kell befejezni; ha észreveszed ezt ragadd meg.

Máshonnan:

Az olvasód is ember ezért ne pazarold az idejét; ezért fontos a tömör írás; amíg tudsz hagyj el szavakat; "hagyd a sorokat magukat vezetni"; ha az örökkévalóságnak írsz abból rossz nem lehet.

Az eredeti írás Paul Graham oldalán van itt Mr Graham egy nyitott szemmel járó hacker, és esszéista. Racionális, talpraesett írásai tették a weben szélesebb körben ismertté.

Az utolsó blokk már nem az esszéből való.

Mennyire jó Graham technikája, és mennyire fontos a jó technika? Nyilván időt és energiát spórolhatunk vele magunknak, így mindenképp érdemes utánajárni. Meg nem árt azokat a gondolatokat is megmenteni .)
 


Szólj hozzá!

Címkék: stílus post írás írni esszé hogyan

A bejegyzés trackback címe:

https://idp1.blog.hu/api/trackback/id/tr9032530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása